Page 279 - ЛІТЕРАТУРНИЙ ОГЛЯД
P. 279
279
збіднення твердого розчину на вміст у ньому хрому та сприяє зниженню
корозійної стійкості металу ЗТВ та підсилює його схильність до корозійного
розтріскування (особливо за тривалої експлуатації). Характерна голкова
структура домінує в ЗТВ на віддалі 5…7 мм від лінії сплавлення між ОМ і МШ,
а в околі лінії сплавлення структуру металу ЗТВ можна віднести скоріше до
ферит-карбідної суміші, де спадкова голкова морфологія фериту зберігається
скоріше як виняток з правила.
Таким чином, за результатами металографічних досліджень прийшли до
висновку, що мікроструктура сталі 15Х11МФ-Ш в зоні профільної частини
лопаток і в зоні хвостовикової їх частини є типовою структурою високо
відпущеного мартенситу з добре окресленими рядами кристалів, що
спадкували орієнтацію мартенситу, яка змінювалася з переходом від зерна до
зерна. Як негативну структурну ознаку ОМ відзначили лише незначну
кількість достатньо великих за розмірами (до 12 мкм завбільшки) неметалевих
включень, наявність яких вважають небажаною для таких відповідальних
елементів як лопатки. Що ж до структури металу ЗТВ, то вона дрібнозерниста,
що загалом виключає перегрів. Її скоріше трактували як ферит-карбідну
суміш. Наявність прямолінійних тріщин в околі лінії сплавлення хвостовиків
лопаток між собою, які трактували як холодні тріщини, свідчить про можливе
недотримання режиму зварювання (відсутність підігрівання лопаток перед
зварюванням, недотримання силових параметрів зварювання тощо).
Нерівномірність структури МШ зі стовпчастою морфологією зерен, великими
зернами δ-фериту та його оторочкою вздовж меж зерен все це ознаки
швидкого охолодження розплаву металу недостатньо підігрітими крайками
хвостовиків. Така структурна неоднорідність сприяє зниженню показників
роботоздатності МШ.
6.1.1.2 Твердість та мікротвердість сталей лопаток
Заміри твердості є одним з найдоступніших, найдешевших і тому
найпоширеніших методів контролю сталей, який використовують для