Page 217 - НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ
P. 217

217

               використанням  диска  з  шаром  ПЕО,  синтезованим  на  поверхні  ЕДП  за

               допомогою  електродів  з  технічного  алюмінію  1010  (рис.  5.35,  колонки  2).

               Зокрема,  за  додавання  гліцерину  до  моторної  оливи  коефіцієнт  тертя

               зменшився  лише  в 1,8  і  3,2  рази  при  Р  =  2  і  10  МПа  відповідно.  При  цьому

               температура в зонах контакту цієї пари тертя також була досить високою і при

               Р = 12 МПа досягала 140 °C, що лише трохи нижче, ніж за тертя в оливі без

               додавання гліцерину (160 °C).

                      Також було проведено порівняння трибологічних характеристик однієї з

               досліджуваних пар тертя (а саме диска зі сплаву Д16 з шаром ПЕО на ЕДП Д16

               в трибоконтакті з контртілом із загартованої сталі ШХ15) в чистому гліцерині і

               в суміші з моторною оливою 15W30 з невеликими кількостями (5, 2,5 і 1 об. %)

               гліцерину (рис. 5.30). Встановлено, що навіть незначного додавання (1 об. %)

               гліцерину до моторної оливи достатньо, щоб мати майже такий самий вплив на

               характеристики тертя в цій композиції, як і чистий гліцерин.






                                                                           t, C












                                                                                        P, МПа

                                       a                                                б

                      Рисунок 5.30 – Коефіцієнт тертя f (а) та температура трибонагріву t (б),

               визначені за різних питомих навантажень Р під час випробувань на тертя диска

               (виготовленого зі сплаву Д16 з ЕДП Д16 із синтезованим поверх нього шаром

               ПЕО) у трибоконтакті з контртілом (сталь ШХ15 твердістю 780 НВ) у чистому

               гліцерині (1) та в моторній оливі 15W30 з додаванням 5 (2), 2,5 (3) та 1 (4) об. %

               гліцерину.
   212   213   214   215   216   217   218   219   220   221   222