Page 216 - НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ
P. 216

216

               лізації  цього  ефекту  провели  серію  випробувань  на  тертя  в  моторній  оливі

               15W30 та олійно-гліцериновій суміші (рис. 5.29 і рис. 5.30). Для цього диски з

               технічного алюмінію марки 1010 і сплаву Д16 з синтезованими ПЕО шарами на

               поверхні ЕДП, напилених електродами зі сплавів 1010 і Д16, випробовувалися в

               парах тертя з контртілом зі сталі ШХ15 з твердістю 780 HB. Встановлено, що

               коефіцієнт  тертя  f  між  диском  зі  сплаву  Д16  з  шаром  ПЕО,  синтезованим  на

               ЕДП Д16, і контртілом зі сталі ШХ15 значно знижується при випробуваннях на

               тертя в суміші моторної оливи 15W30 з 2,5 об.% гліцерину. Зменшення коефі-

               цієнта f відбувалося у всьому досліджуваному діапазоні зміни питомого наван-

               таження і становило від 3,5 до 65 разів при Р = 2 і 12 МПа відповідно. Коефі-

               цієнт тертя залишався на досить низькому рівні (нижчим за 0,015) аж до пито
























                                      a                                                б

                     Рисунок 5.29 – Зміна коефіцієнта тертя f (а) та температури трібонагріву Т

              (б) в залежності від питомого навантаження Р за фрикційних випробувань дисків

              (виготовлених  зі  сплаву  Д16  з  ЕДП,  напилених  електродами  з  технічного

              алюмінію А0 (1, 2) або сплаву Д16 (3, 4), з подальшим синтезом на ньому шарів

              ПЕО) в трибоконтакті з контртілом, виготовленим зі сталі ШХ15 твердістю 780

              НВ, в моторній оливі 15W30 (1, 3) та з добавкою 2.5 об.% гліцерину (2, 4).



               мого  навантаження  14  МПа  (рис.  5.29а,  стовпчики  4),  а  температура  трибо-

               нагріву  контактуючих  пар  не  перевищувала  33  °С  (рис. 5.29б,  стовпчик  4).

               Зменшення коефіцієнта тертя та уповільнення трибонагріву зони контакту були

               менш  помітними  за  випробувань  в  тій  же  олійно-гліцериновій  суміші  з
   211   212   213   214   215   216   217   218   219   220   221