Page 69 - Dycert_Havryluk
P. 69

69

                                                                                                    Таблиця 3.4

                               Порівняльні характеристики лабораторних зразків ЗОРр

              Найменування                  Метод                                    Зразки
              показника                     випробування  ЗОРн            1      2      3       4       5      6
                                                         Концентрат
              Стабільність при
                                              ГОСТ 6243           +      +       +      +       +       -      -
              зберіганні
              Стабільність при                ГОСТ 6243           +      +       +      +       +       -      -
              низьких температурах
                                   3%-на робоча рідина на воді твердістю 7 мг-екв/л
              Стабільність протягом                              1,0     1,2  Відс.  Відс  Відс. Відс.  Відс.
              3-х год., олії, %               ГОСТ 6243
              рН                              ГОСТ 6243          8,3     8,6    8,7    8,5     8,6     8,4    8,3
              Інгібуюча активність                                +       +     +       +       +       -      +
              до чорних металів,СЧ            ГОСТ 6243
                                 Результати порівняльних випробувань ефективності

              Швидкість                                         1,52  1,63  1,68  1,59  1,48  1,39  1,38
              свердління, мм/с
              Сумарна глибина про-                             1367  1582  1613  1476  1252  1229  1245
              свердлених отворів, мм
               Де  + Витримує ,  –  Не витримує

                      Результати  за  фізико-хімічними  показниками і  ефективностю  (табл.  3.3  та

               табл.  3.4)  отримані  на  зразках  ЗОРс  та  ЗОРр  при  концентрації  КОН  40%,

               співвідношенню компонентів у продукті взаємодії соняшникової олії з ТЕА, КОН

               та метилового спирту (МС) (4:1:1:1) в % мас. відповідно 64, 67,  неонол – в обох

               зразках  6%,  соняшникової  олії  -  14%,  ріпакової  -  11%  (зразки  4,  2)  є  найбільш

               раціональними.  Зменшення  концентрацій  лугу  КОН  до  35%  (зразки  1,  4),

               продукту взаємодії соняшникової олії з ТЕА, КОН та МС (зразки 5, 6), неонол до

               4% (зразки 1), соняшникової олії до 12% та ріпакової олії до 10% (зразки 1, 3) не

               забезпечує потрібної якості концентрату, а збільшення концентрацій лугу КОН до

               45% (зразки 5, 6), ТЕА до 3 (зразки 3), а також продукту взаємодії соняшникової

               (ріпакової) олії з ТЕА, КОН та МС (зразки 1) недоцільно економічно.

                      Результати випробувань свідчать про те, що запропонована ЗОРс (зразок 4)

               в  табл.  3.3  та  ЗОРр  (зразок  2)  в  табл.  3.4  переважає  емульсол  ЕТ-2,  що

               використовується  в  промисловості:  продуктивність  збільшується  в  1,2  рази  і
   64   65   66   67   68   69   70   71   72   73   74