Page 70 - Dycert_Havryluk
P. 70

70

               стійкість інструменту в 1,24 рази для ЗОРс, а для ЗОРр відповідно в 1,11 та 1,18.

                      Концентрати  ЗОРс  та  ЗОРр  для  механічної  обробки  металів  та  їх  3%-ні

               робочі рідини мають наступні фізико-хімічні показники, які наведені в табл. 3.5:

                                                                                                    Таблиця 3.5

                                   Фізико-хімічні показники ЗОР (переетерифікація)

                      Найменування                                         Норма
                №
                         показників                 ЗОРс                    ЗОРр                    ЗОРн
                                                          Концентрат
                1  Зовнішній вигляд         бежевого кольору  бежевого кольору               коричневого
                                                                                             кольору
                2  Запах                    не подразнюючий  не подразнюючий                 специфічний не
                                            запах                  запах ріпакової олії  подразнюючий
                                            соняшникової олії
                3  Густина при 20 С,
                                     о
                        3
                   кг/м                              936                     938                     992
                4  Стабільність при         не розшаровується  не розшаровується  не розшаровується
                    зберіганні
                                   3%-на робоча рідина на воді твердістю 7 мг-екв/л

                5  Стабільність
                   протягом 3-х год.,        відсутні                 відсутні               відсутні
                   виділяється олії, %
                6  Значення рН                        8,9                     8,7                    8,3


                      3.2 Модифікація амінуванням соняшникової (ріпакової) олії

                      Реакція  амінування  соняшникової  (ріпакової)  олії  МЕА  проходить  по

               подвійних зв’язках за відповідного співвідношення реагентів [148, 149]. Контроль

               реакції здійснювали за зниженням показника pH середовища. В конічну колбу зі

                                                                  о
               зворотнім холодильником до нагрітої (60 С) соняшникової (зразки 1, 2 табл. 3.3)
               або ріпакової олії (зразки 3, 4 табл. 3.4) додавали безводний МЕА. Таким чином,

               виключали можливість гідролізу олії і утворення солей аміну та жирних кислот.

               Співвідношення реагентів становило 0,5 моль МЕА на 1 моль олії (зразки 1, 3) або

               1 моль МЕА на 1 моль олії (зразки 2, 4). Перемішування забезпечували магнітною

               мішалкою. Перші помітні зміни в реакційній суміші з’явились через 1.5 години.

                      Реакційна  суміш  швидко  набуває  прозорості.  При  підсвічуванні  лазерним

               променем  картина  міняється  від  інтенсивного  розсіювання  на  початку  реакції
   65   66   67   68   69   70   71   72   73   74   75