Page 70 - Dycert_Havryluk
P. 70
70
стійкість інструменту в 1,24 рази для ЗОРс, а для ЗОРр відповідно в 1,11 та 1,18.
Концентрати ЗОРс та ЗОРр для механічної обробки металів та їх 3%-ні
робочі рідини мають наступні фізико-хімічні показники, які наведені в табл. 3.5:
Таблиця 3.5
Фізико-хімічні показники ЗОР (переетерифікація)
Найменування Норма
№
показників ЗОРс ЗОРр ЗОРн
Концентрат
1 Зовнішній вигляд бежевого кольору бежевого кольору коричневого
кольору
2 Запах не подразнюючий не подразнюючий специфічний не
запах запах ріпакової олії подразнюючий
соняшникової олії
3 Густина при 20 С,
о
3
кг/м 936 938 992
4 Стабільність при не розшаровується не розшаровується не розшаровується
зберіганні
3%-на робоча рідина на воді твердістю 7 мг-екв/л
5 Стабільність
протягом 3-х год., відсутні відсутні відсутні
виділяється олії, %
6 Значення рН 8,9 8,7 8,3
3.2 Модифікація амінуванням соняшникової (ріпакової) олії
Реакція амінування соняшникової (ріпакової) олії МЕА проходить по
подвійних зв’язках за відповідного співвідношення реагентів [148, 149]. Контроль
реакції здійснювали за зниженням показника pH середовища. В конічну колбу зі
о
зворотнім холодильником до нагрітої (60 С) соняшникової (зразки 1, 2 табл. 3.3)
або ріпакової олії (зразки 3, 4 табл. 3.4) додавали безводний МЕА. Таким чином,
виключали можливість гідролізу олії і утворення солей аміну та жирних кислот.
Співвідношення реагентів становило 0,5 моль МЕА на 1 моль олії (зразки 1, 3) або
1 моль МЕА на 1 моль олії (зразки 2, 4). Перемішування забезпечували магнітною
мішалкою. Перші помітні зміни в реакційній суміші з’явились через 1.5 години.
Реакційна суміш швидко набуває прозорості. При підсвічуванні лазерним
променем картина міняється від інтенсивного розсіювання на початку реакції