Page 71 - Dycert_Havryluk
P. 71
71
(рис. 3.3а) до формування через 3 години світлового конуса (рис 3.3б). В процесі
реакції цей конус звужується [150]. Через 5 годин pH середовища знижується від
лужного 12 до нейтрального 7 та спостерігається лише залишкова опалесценція
(рис 3.3в).
Утворення вторинного аміну підтверджено якісною реакцією з
нітропрусидом Натрію в присутності оцтового альдегіду (методика 2.2.1.3).
a б в
Рис. 3.3 – Зміна інтенсивності розсіювання пучка поляризованого світла
(ефект Тіндаля).
Реакція приєднання МЕА до молекули тригліцериду відбувається по
подвійних зв’язках з утворенням органічного аміноспирту ймовірної формули,
оптимізованої методом РМ3 згідно п. 2.12 (рис. 3.4).
Склад та основні фізико-хімічні показники, що характеризують якість
зразків концентратів та їх робочих рідин, наведені в табл. 3.6, 3.7. Основні
співвідношення компонентів як при модифікації шляхом амінування
соняшникової (ріпакової) олії та і в композиції ЗОР залишали однаковими для
порівняльної оцінки їх фізико-хімічних властивостей та ефективності.
Зразки продукту взаємодії соняшникової (ріпакової) олії з МЕА синтезували
при наступних співвідношеннях соняшникової (ріпакової) олії та МЕА: 1) 1:1; 2)
1:2; 3) 1:3; 4) 2:1; 5) 3:1 (див табл. 3.6 та 3.7). Збільшення концентрацій МЕА і
відповідно зменшення концентрацій соняшникової (ріпакової) олії для продукту