Page 71 - Dycert_Havryluk
P. 71

71

               (рис. 3.3а) до формування через 3 години світлового конуса (рис 3.3б). В процесі

               реакції цей конус звужується [150]. Через 5 годин pH середовища знижується від

               лужного 12 до нейтрального 7 та  спостерігається лише залишкова опалесценція

               (рис 3.3в).

                      Утворення  вторинного  аміну  підтверджено  якісною  реакцією  з

               нітропрусидом Натрію в присутності оцтового альдегіду (методика 2.2.1.3).























                                 a                                б                                в

                      Рис. 3.3 – Зміна інтенсивності розсіювання пучка поляризованого світла

                                                        (ефект Тіндаля).




                      Реакція  приєднання  МЕА  до  молекули  тригліцериду  відбувається  по

               подвійних  зв’язках  з  утворенням  органічного  аміноспирту  ймовірної  формули,

               оптимізованої методом РМ3 згідно п. 2.12 (рис. 3.4).

                      Склад  та  основні  фізико-хімічні  показники,  що  характеризують  якість

               зразків  концентратів  та  їх  робочих  рідин,  наведені  в  табл.  3.6,  3.7.  Основні

               співвідношення         компонентів       як    при  модифікації  шляхом               амінування

               соняшникової  (ріпакової)  олії  та  і  в  композиції  ЗОР  залишали  однаковими  для

               порівняльної оцінки їх фізико-хімічних властивостей та ефективності.

                      Зразки продукту взаємодії соняшникової (ріпакової) олії з МЕА синтезували

               при наступних співвідношеннях соняшникової (ріпакової) олії та МЕА: 1) 1:1; 2)

               1:2; 3) 1:3; 4) 2:1; 5) 3:1 (див табл. 3.6 та 3.7). Збільшення концентрацій МЕА і

               відповідно зменшення концентрацій соняшникової (ріпакової) олії для продукту
   66   67   68   69   70   71   72   73   74   75   76