Page 65 - Dycert_Havryluk
P. 65

65

                          R-ОС(О)-СН2                                           R-(НО) [С(О)]2-С3Н5
                                                    │
                          R-ОС(О)-СН   + КОН     →                   2R-С(О)ОК
                                                    │
                          R-ОС(О)-СН2

               2) гідроліз і омилення тригліцеридів олії триетаноламіном

                          R-ОС(О)-СН2                                                 2R-ОС(ОН)
                                                                │
                          R-ОС(О)-СН + N(С2Н4ОН)3 + Н2О   →        R-С(О)О[НN(С2Н4ОН)3 ]

                                                   │
                          R-ОС(О)-СН2                                                  (НО)3-С3Н5

               3) алкоголіз тригліцеридів олії триетаноламіном

                          R-ОС(О)-СН2
                                                   │
                          R-ОС(О)-СН + N(С2Н4ОН)3    →             3R-С(О)ОС2Н4N (С2Н4ОН)2
                                                   │
                          R-ОС(О)-СН2


                      Реакція  омилення  (1)  відбувається  відразу  при  введенні  і  диспергуванні  в

               рослинній  олії  водного  розчину  калію  гідроксиду  навіть  при  кімнатній

               температурі. Швидкість реакції лімітує гетерогенність процесу, бо водяна і олійна

               фази  погано  змішуються,  але  з  появою  у  суміші  мил  диспергування  фаз

               покращується і реакція прискорюється.

                      Реакція  гідролізу  (2)  олії  водою  відбувається  після  утворення  мил.

               Підвищення  температури,  лужне  середовище  і  перемішування  фаз  сприяє

               протіканню реакції гідролізу. Утворені жирні кислоти вступають в реакцію з ТЕА,

               що знаходиться в надлишку.

                      Реакція  алкоголізу  тригліцеридів  олії  (3)  відбувається  при  підвищеній

               температурі  по  закінченню  реакцій  омилення  і  гідролізу.  В  результаті  в

               реакційній суміші утворюються естери ТЕА та гліцериин.

                      Добавка  розчину  КОН  служить  каталізатором  реакції  омилення  (1)  для

               подальшого переходу на стадію (2) та алкоголізу (3).

                      Утворені  естери  нерозчинні  у  воді  і  не  піддаються  гідролізу.  Наявність

               триетаноламінових  естерів  олеїнової  кислоти  підтверджено  спектрометричним

               аналізом п. 2.7 (рис. 3.1). На рис. 3.2 зображена оптимізована молекула естеру.
   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   70