Page 65 - Dycert_Havryluk
P. 65
65
R-ОС(О)-СН2 R-(НО) [С(О)]2-С3Н5
│
R-ОС(О)-СН + КОН → 2R-С(О)ОК
│
R-ОС(О)-СН2
2) гідроліз і омилення тригліцеридів олії триетаноламіном
R-ОС(О)-СН2 2R-ОС(ОН)
│
R-ОС(О)-СН + N(С2Н4ОН)3 + Н2О → R-С(О)О[НN(С2Н4ОН)3 ]
│
R-ОС(О)-СН2 (НО)3-С3Н5
3) алкоголіз тригліцеридів олії триетаноламіном
R-ОС(О)-СН2
│
R-ОС(О)-СН + N(С2Н4ОН)3 → 3R-С(О)ОС2Н4N (С2Н4ОН)2
│
R-ОС(О)-СН2
Реакція омилення (1) відбувається відразу при введенні і диспергуванні в
рослинній олії водного розчину калію гідроксиду навіть при кімнатній
температурі. Швидкість реакції лімітує гетерогенність процесу, бо водяна і олійна
фази погано змішуються, але з появою у суміші мил диспергування фаз
покращується і реакція прискорюється.
Реакція гідролізу (2) олії водою відбувається після утворення мил.
Підвищення температури, лужне середовище і перемішування фаз сприяє
протіканню реакції гідролізу. Утворені жирні кислоти вступають в реакцію з ТЕА,
що знаходиться в надлишку.
Реакція алкоголізу тригліцеридів олії (3) відбувається при підвищеній
температурі по закінченню реакцій омилення і гідролізу. В результаті в
реакційній суміші утворюються естери ТЕА та гліцериин.
Добавка розчину КОН служить каталізатором реакції омилення (1) для
подальшого переходу на стадію (2) та алкоголізу (3).
Утворені естери нерозчинні у воді і не піддаються гідролізу. Наявність
триетаноламінових естерів олеїнової кислоти підтверджено спектрометричним
аналізом п. 2.7 (рис. 3.1). На рис. 3.2 зображена оптимізована молекула естеру.