Page 63 - Dycert_Havryluk
P. 63
63
РОЗДІЛ 3
СИНТЕЗ ЗОР МОДИФІКАЦІЄЮ РОСЛИННОЇ ОЛІЇ
Фізико-хімічні властивості ЗОР у значній мірі визначаються властивостями
емульгатора. В сучасних реаліях використовують ЗОР на основі нафтових олив з
емульгаторами, що являють собою похідні жирних кислот, отриманих з
рослинних олій, але це в основному мила (солі) лужних металів, аміноспиртів та
речовини утворені при обробленні олії сірчаною кислотою або фосфору
оксидами. Актуальним завданням залишається повне вилучення нафтопродуктів.
Отже, необхідно змінити властивості олій так, щоб вони могли виступити
як емульгатором, так і змащувальною та інгібуючою добавкою ЗОР. Завдання
зводиться до пошуку ефективних модифікаторів, щоб надати рослинним оліям
потрібні властивості без проведення дорогих і складних хімічних перетворень.
Недоцільно використовувати гідроліз олій перегрітою парою, застосування
галогенідів, пероксидів.
Для збереження довкілля технологія не повинна передбачати розділення
продуктів реакцій і утворення будь-яких відходів. Перспективними речовинами
модифікаторами є органічні аміноспирти, так як органічні аміногрупи є
ефективними елементами молекул ПАР. Органічні аміни володіють високою
реакційною здатністю, група -NH2 здатна вступати у реакцію за подвійними
зв’язками. Крім того, органічні аміноспирти є продуктами масового виробництва,
тобто вони ринково доступні.
Використовували рафіновані соняшникову та ріпакову олії, щоб отримати
чисті тригліцериди жирних кислот та уникнути впливу домішок під час
досліджень. Фізико-хімічні показники рослинних олій приведені в табл. 2.2.
Комплексний емульгатор-інгібітор на основі рослинних олій отримали
двома способами:
1) переетерифікацією тригліцеридів соняшникової (ріпакової) олії ТЕА;
2) амінуванням соняшникової (ріпакової) олій по подвійних зв’язках МЕА.