Page 64 - Dycert_Havryluk
P. 64
64
3.1 Переетерифікація соняшникової (ріпакової) олії ТЕА
Переетерифікацію соняшникової (ріпакової) олії ТЕА здійснювали в
присутності водного розчину калію гідроксиду (КОН) відповідно до розробленої
методики п. 2.2.1.1, використовуючи вихідну сировину, характеристика якої
наведена в табл. 3.1. Переетерифікація тригліцеридів олії ТЕА проходить
постадійно: 1) омилення тригліцеридів олії їдким калієм; 2) гідроліз і
переомилення тригліцеридів олії ТЕА; 3) алкоголіз тригліцеридів олії ТЕА у
присутності метилового спирту, як каталізатора, в їх масовому співвідношенні
о
4:1,5:1 при 95 – 125 С.
Таблиця 3.1.
Характеристики вихідної сировини для ЗОР
Найменування Характеристики Показники
сировини
3
о
1 Густина при 20 С, кг/м , в
межах 900-930
Олія соняшникова 2 Температура застигання,
Олія ріпакова о С, не вище 0
3 Масова доля води, % сліди
прозора масляниста рідина
1 Зовнішній вигляд світло-жовтого кольору
Неіоногенна ПАР 2 рН в межах
Неонол А9-4 6-8
3 Масова доля води, %, не
більше 0,5
1 Зовнішній вигляд Гранули білого кольору
Калію гідроксид 2 Масова доля їдких лугів в
перерахунку на КОН, % не 52,0
менше
1 Зовнішній вигляд Прозора рідина
Триетаноламін
о
3
Моноетаноламін 2 Густина при 20 С, кг/м , в 1095-1135
межах
Основні реакції, які відбуваються при переетерифікації тригліцеридів олії
ТЕА [96]:
1) омилення тригліцеридів олії калію гідроксидом