Page 158 - Дисертація_Борух
P. 158
158
Рис 4.32 Мікроструктура спеченого магніту після рекомбінування за
температури 850 °С (а і c), та з 1 год. витримки за температри 850 °С(с) і
950°С(d); 1 – фаза багата на Sm, 2 – SmCo 5, 3 – Sm 2Co 7
Спечений магніт після рекомбінування при температурі 850°C з 1 год
витримки виявляє подібну морфологію, як у початковому стані, з однаковим
розподілом складових фаз SmCo 5 та Sm 2Co 7 (рис. 4.32 c). Мікроструктура
дрібнокристалічна з розміром зерен 80–120 нм. Кількість фази Sm 2Co 7 в
магніті зменшується з підвищення температури рекомбінування до 950 ° C
(рис. 4.32 d, таблиця 4.6). Ділянки багаті на Sm стають грубішими.
Мікроструктура магніту залишається дрібнокристалічною, хоча розмір зерен
збільшується до 90–170 нм.
4.7.1.3. Магнітні властивості магніту SmCo 5 після водневої обробки
Петлі гістерезису оброблених ГДДР спечених магнітів, виміряні після
різних умов рекомбінації, показані на Рис. 4.33 a. Високу коерцитивну силу
виявили у всіх випадках. Її величина ( μ0H C) змінюється від 4,90 до 4,97 Тл.
Намагнічування всіх зразків не досягає насичення в магнітному полі до 9 Тл.