Page 62 - НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ
P. 62
62
Зазначимо, що найнижчі захисні властивості за 6 годин випробувань
виявив екстракт з кори дуба, а найвищі – з кори сосни. Однак за 168 годин
спостерігали протилежну картину: захисні властивості екстрактів берези та дуба
зрівнялися, а ефективність екстракту сосни, навпаки, стала дещо нижчою від
ефективності перших двох.
Стаціонарний потенціал корозії E сталі 20 у воді, який становив –483 мВ
st
3
[173], під впливом цих екстрактів (0,8 г/дм ) змістився по-різному: в
присутності екстрактів сосни – в сторону менш від’ємних значень –315 мВ та в
сторону більш від’ємних (–652 мВ) в присутності екстрактів берези та дуба
(рис. 3.5).
3
-400
1
-500
E, мВ
-600
4
2
-700
0 300 600 900 t, c
Рисунок 3.5 – Зміна в часі потенціалу сталі 20 у воді (1) та в розчинах
екстрактів: 2 – берези; 3 – сосни; 4 – дуба.
Таким чином, можна припустити, що початковий механізм захисної дії
досліджуваних екстрактів дещо відрізняється через різну природу деревини.
Оскільки екстракт дуба виявляє найбільший ефект післядії, тому в подальшому
інгібітор ний вплив екстрактів рослинної сировини на змочування деформованої
сталевої поверхні та на корозійну втому сталі досліджували (розділ 5) саме на
його прикладі.