Page 61 - НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ
P. 61
61
70
60
Z, % 50
40
30
1 2 3
Рисунок 3.4 – Ступінь захисту сталі 20 у воді з додатками концентрації
3
0,2 г/дм , час випробувань 168 год: 1 – танін; 2 – екстракт кори дуба;
3 – екстракт стружки дуба.
Результати порівняльних досліджень захисних властивостей екстрактів з
кори дуба, берези та сосни приведені в табл. 3.1. За присутності всіх трьох
екстрактів спостерігаємо зростання ступеня захисту та коефіцієнта гальмування
зі збільшенням часу експозиції.
Таблиця 3.1 – Вплив екстрактів дуба, берези та сосни на корозійну тривкість
сталі 20 у водогінній воді (t = 25ºС)
5
m∙
Середовище C, г/дм 3 τ, год К 10 , Z, %
2
г/см год
6 3,08
Вода – – –
168 2,08
6 1,6 48 1,9
Екстракт дуба 0,8
168 0,34 84 6,1
6 1,47 52 2,1
Екстракт берези 0,8
168 0,34 84 6,1
6 1,01 67 3,0
Екстракт сосни 0,8
168 0,43 79 4,8