Page 56 - НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ
P. 56

56

                апарат Сокслета та різні розчинники (вода, ацетон, ізопропіловий та етиловий

                спирти, а також їх суміші), причому подрібнений вихідний матеріал попередньо

                змішують з розчинником за допомогою мішалки (200 об/хв) протягом 2 годин

                [117].  Відомі  дослідження  впливу  ультразвуку  та  мікрохвиль  на  ефективність

                екстрагування таніну [146].

                       Аналізуючи літературні дані, приходимо до висновку, що для ефективної

                екстракції  активних  складових  з  рослинної  сировини  потрібно  враховувати

                наступні  чинники:  вибір  оптимального  розчинника  (або  суміші  розчинників),

                подрібненість  вихідного  матеріалу,  співвідношення  сировини  та  розчинника,

                час  та  температуру  екстракції,  а  також  умови  відгонки  розчинника  та

                висушування концентрату.

                       В  нашому  дослідженні  вихідною  сировиною  слугували  кора  та  стружка

                дуба  звичайного  (Quercus  Robur),  відходи  переробки  берези  (Betula  alba)  та

                сосни (Pinus sylvestris), а також листя чорного крупнолистового чаю (Camellia

                Sinesis).  Екстракт  із  рослинної  сировини  отримували  незалежно  від  його

                походження  за  однією  процедурою,  відмінності  полягали  лише  в  часі

                екстрагування  (для  дуба  і  чаю  –  2  години  з  моменту  кипіння,  для  сосни  та

                берези – 3 години) та співвідношенні сировина/розчинник (1:25  – для дуба та

                чаю, та 1:30 – для берези та сосни). Крім того, зазначимо, що екстракт дубової

                стружки та кори виділяли з попереднім знесмолюванням та без нього в кілька

                етапів:

                       Підготовка  сировини  до  екстракції.  Зразки  вихідної  сировини

                витримували  в  сушильній  шафі  за  температури  70ºС  до  постійної  маси.  Далі

                висушені  і  помелені  на  кульковому  млині  зразки  просіювали  через  сито.

                Подрібненість становила 120–140 меш.

                       Знесмолювання:  проводили  в  апараті  Сокслета.  Апарат  Сокслета

                                                                                             3
                складається  із  колби  для  розчинника  ємністю  250  см ,  насадки  для
                                                       3
                екстрагування  ємністю  100  см   зі  сифонною  трубкою,  а  також  зворотного
                холодильника.
   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61