Page 56 - НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ
P. 56
56
апарат Сокслета та різні розчинники (вода, ацетон, ізопропіловий та етиловий
спирти, а також їх суміші), причому подрібнений вихідний матеріал попередньо
змішують з розчинником за допомогою мішалки (200 об/хв) протягом 2 годин
[117]. Відомі дослідження впливу ультразвуку та мікрохвиль на ефективність
екстрагування таніну [146].
Аналізуючи літературні дані, приходимо до висновку, що для ефективної
екстракції активних складових з рослинної сировини потрібно враховувати
наступні чинники: вибір оптимального розчинника (або суміші розчинників),
подрібненість вихідного матеріалу, співвідношення сировини та розчинника,
час та температуру екстракції, а також умови відгонки розчинника та
висушування концентрату.
В нашому дослідженні вихідною сировиною слугували кора та стружка
дуба звичайного (Quercus Robur), відходи переробки берези (Betula alba) та
сосни (Pinus sylvestris), а також листя чорного крупнолистового чаю (Camellia
Sinesis). Екстракт із рослинної сировини отримували незалежно від його
походження за однією процедурою, відмінності полягали лише в часі
екстрагування (для дуба і чаю – 2 години з моменту кипіння, для сосни та
берези – 3 години) та співвідношенні сировина/розчинник (1:25 – для дуба та
чаю, та 1:30 – для берези та сосни). Крім того, зазначимо, що екстракт дубової
стружки та кори виділяли з попереднім знесмолюванням та без нього в кілька
етапів:
Підготовка сировини до екстракції. Зразки вихідної сировини
витримували в сушильній шафі за температури 70ºС до постійної маси. Далі
висушені і помелені на кульковому млині зразки просіювали через сито.
Подрібненість становила 120–140 меш.
Знесмолювання: проводили в апараті Сокслета. Апарат Сокслета
3
складається із колби для розчинника ємністю 250 см , насадки для
3
екстрагування ємністю 100 см зі сифонною трубкою, а також зворотного
холодильника.