Page 55 - НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ
P. 55

55

                                                           РОЗДІЛ 3

                   ІНГІБУВАЛЬНІ ВЛАСТИВОСТІ В НЕЙТРАЛЬНИХ СЕРЕДОВИЩАХ

                 ЕКСТРАКТІВ ВІДХОДІВ ДЕРЕВИНИ ТА КОМПОЗИЦІЙ НА ЇХ ОСНОВІ



                       3.1 Розроблення методики та отримання екстрактів відходів деревини



                       Використання  сільскогосподарських  відходів  в  якості  альтернативного

                дешевого джерела екологічно чистих інгібіторів, в тому числі і танінів, зростає з

                кожним  роком.  Екстракція  –  перший  крок  у  складному  процесі  виділення

                основних складових з вихідної сировини. Проте досі повністю не встановлені

                кінетичні  закономірності  ефективної  екстракції  діючих  складових  з  основної

                сировини.

                       На  сьогоднішній  день  відомі  різні  методи  екстрагування  активних

                компонентів з природніх матеріалів. Вони варіюються в залежності від вихідної

                сировини та розчинника, а також умов проведення екстракції. Так, автори праці

                [145] проводили екстракцію з листя афпиканського перцю шляхом вимочування

                в  етанолі  продовж  48  годин  висушеного  та  помеленого  вихідного  матеріалу,

                після  чого  розчин  охолоджували  та  фільтрували  з  подальшою  відгонкою

                етанолу.  Інші  автори  [105]  екстракцію  проводили  кип’ятінням  вихідного

                матеріалу  у  розчинах  1M  H SO   та  2М  HCl,  які  після  фільтрації
                                                          2
                                                              4
                використовували  як  готові  робочі  середовища  для  корозійних  випробувань.

                Хаміс та співавтори праці [100], з метою отримання основного розчину з листя

                оливкового  дерева,  вихідний  матеріал  попередньо  просушували  при

                температурі  70ºС  протягом  2  годин  та  подрібнювали  до  порошкоподібного

                стану;  екстракцію  здійснювали  дистильованою  водою  шляхом  кип’ятіння  зі

                зворотнім холодильником протягом  1 години. Свіже  листя  гінкго  висушували

                продовж  двох  днів  при  температурі  60ºС  та  подрібнювали,  екстракцію

                проводили розчином етанолу зі зворотнім холодильником при температурі 75ºС

                протягом  2  годин,  далі  розчин  фільтрували  та  просушували  у  вакуумній


                сушильній шафі впродовж 2 днів [106]. Також для екстракції використовували
   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60