Page 155 - НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ
P. 155
155
Під час кип’ятіння у воді (рис. 3.36) після термічної обробки
мікротвердість ТАШ зменшується незначно (рис. 3.40).
Рисунок 3.40 –
Вплив тривалості
анодування, термічної
обробки та кип’ятіння
на мікротвердість ТАШ:
1 – ТАШ; 2– ТАШ +
термообробка при
0
300 С; 3 – ТАШ +
термообробка при 300 С
0
+ кип’ятіння.
Зменшення мікротвердості викликано збільшенням кількості молекул
води у поверхневому шарі, яке підтверджують результати фазового аналізу
(рис. 3.37). Після термічної обробки – у структурі ТАШ є присутня 1
молекула води, а після кип’ятіння – 3 молекули води.
3.8 Трибологічні характеристики анодованих шарів у парах тертя зі
сталевою кулькою
Проведеними дослідження (рис. 3.41 – 3.44). на зворотньо-
поступальний рух за умов сухого тертя та різних мастильних середовищ,
виявлено однаковий характер зношування ТАШ
Мінімальні значення зносу ТАШ виявлені при терті в синтетичному
мастилі (рис. 3.43).
Для всіх випробовувань виявлено наступна закономірність:
комплексна обробка (ТАШ з наступною термічною обробкою 300ºС та
кип’ятінням у воді) забезпечує мінімальні значення зносу ТАШ.