Page 155 - НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ
P. 155

155

                      Під  час  кип’ятіння  у  воді  (рис.  3.36)  після  термічної  обробки

               мікротвердість ТАШ зменшується незначно (рис. 3.40).

                                                                                       Рисунок       3.40     –

                                                                                Вплив             тривалості

                                                                                анодування,         термічної

                                                                                обробки  та  кип’ятіння

                                                                                на мікротвердість ТАШ:

                                                                                1  –  ТАШ;  2–  ТАШ  +

                                                                                термообробка               при

                                                                                     0
                                                                                300 С;  3  –  ТАШ  +
                                                                                термообробка при 300 С
                                                                                                             0

                                                                                + кип’ятіння.



                      Зменшення мікротвердості викликано збільшенням кількості молекул

               води у поверхневому шарі, яке підтверджують результати фазового аналізу

               (рис. 3.37).  Після  термічної  обробки  –  у  структурі  ТАШ  є  присутня  1

               молекула води, а після кип’ятіння – 3 молекули води.



                      3.8 Трибологічні характеристики анодованих шарів у парах тертя зі

               сталевою кулькою

                      Проведеними  дослідження  (рис.  3.41  –  3.44).  на  зворотньо-

               поступальний  рух  за  умов  сухого  тертя  та  різних  мастильних  середовищ,

               виявлено однаковий характер зношування ТАШ

                      Мінімальні  значення  зносу  ТАШ  виявлені  при  терті  в  синтетичному

               мастилі (рис. 3.43).

                      Для      всіх    випробовувань          виявлено       наступна       закономірність:

               комплексна  обробка  (ТАШ  з  наступною  термічною  обробкою  300ºС  та


               кип’ятінням у воді) забезпечує мінімальні значення зносу ТАШ.
   150   151   152   153   154   155   156   157   158   159   160