Page 149 - НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ
P. 149
149
3.7 Вплив комплексної обробки (термічна обробка + кип’ятіння у
воді) на фазовий склад та мікротвердість анодованого шару
Встановлено, що термічна обробка за температури 300-400ºС
спричиняє дегідратацію ТАШ, що підвищує його мікротвердість на 60%
(рис. 3.32, рис. 3.33), а абразивну зносостійкість до 50…100 % (рис. 3.34).
Рисунок 3.32 – Зміна
мікротвердості HV анодова-
них шарів на алюмінієвому
сплаві АД0, синтезованих
о
при -4…0 С впродовж 1 го-
дини, в залежності від тем-
ператури термічної обробки
t зразків з витримкою при
ній впродовж 1 години.
Рисунок 3.33 – Зміна
мікротвердості HV анодованих
шарів на алюмінієвому сплаві
о
АД0, синтезованих при -4…0 С
від тривалості анодування τ: без
термічної обробки зразків (1) та
після їх витримуванням впродовж
о
1 години при 300 С (2).
Навіть без застосування термічного оброблення збільшення тривалості
анодування до 2-х годин спричинило зростання мікротвердості
анодованого шару до 585 HV. Тобто підвищення твердості зразків із
синтезованим впродовж 1 години анодованим шаром можна досягти або
застосувавши термічну обробку при температурі 300 С, або ж збільшивши
о
тривалість синтезу покриття до 2 годин. Проте додаткова термічна обробка

