Page 82 - НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ
P. 82
82
4
K m 10 -3 , г/см 2 год 3 1
2
1 2
0,0 0,2 0,4 0,6 0,8
3
C, г/дм
Рисунок 4.1 – Залежність швидкості корозії K сталі 20 в 5%-ому розчині HCl
m
від концентрації екстрактів: 1 – дуба; 2 – чаю.
Експериментально вивчали вплив часу випробувань на корозійну
тривкість сталі 20 в неінгібованому та інгібованому екстрактами дуба і листя
чаю розчині соляної кислоти (рис. 4.2). Збільшення часу випробувань від 3 до
12 годин призводить до закономірного зростання швидкості корозії вуглецевої
сталі в 5%-ому розчині HCl (на відміну від випробувань у нейтральних
розчинах, в яких інтенсивність корозії падає через формування на поверхні
металу бар’єрної плівки).
Інгібування кислотного середовища не змінило закономірності зміни
швидкості корозії сталі зі збільшенням тривалості випробувань: показник K
m
зростає, однак не так стрімко, як у випадку дії неінгібованого середовища. Це
може вказувати на деяку стабілізацію інгібіторами електрохімічного стану
поверхні, що, відповідно, відбилося на ступені інгібіторного захисту сталі за її
різної експозиції в корозивному середовищі.