Page 84 - НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ
P. 84
84
10 1 /
1
2 3 /
2 /
3
10 0 1
i, мА/см 2
10 -1
10 -2
-400
-500 -450 E, мВ
Рисунок 4.3 – Поляризаційні криві сталі 20 в 5%-ому розчині HCl (1, 1´),
екстракті дуба (2, 2´) та чаю (3, 3´).
Електрохімічні вимірювання показали, що під впливом екстрактів
стаціонарний потенціал E сталі зміщується в бік від'ємніших значень, причому
st
3
збільшення концентрації екстракту від 0,2 до 0,8 г/дм майже не змінює значень
E (рис. 4.3, табл. 4.1).
st
Струми корозії сталі 20 в інгібованих середовищах зменшуються в 2,5–3,9
рази, константи Тафеля зростають, збільшується в 1,5–2 рази поляризаційний
опір. Отримані результати вказують на те, що обидва екстракти в кислому
середовищі гальмують і катодну, і анодну реакції, причому ефективність
екстракту чаю є вища, ніж екстракту дуба. Це узгоджується з результатами
гравіметричних досліджень, одержаних за невеликого часу експозиції.
Електрохімічні показники швидкості корозії відображають первинні стадії
взаємодії інгібованого середовища з поверхнею сталі. Очевидно, що причиною
різної початкової ефективності однотипних досліджуваних інгібіторів є певні