Page 83 - НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ
P. 83

83


                                   10            5 % HCl
                                                 екстракт дуба
                                                 екстракт чаю

                                   , г/см 2 год






                                  K m 10 5  5











                                    0
                                              1              2              3              4


                 Рисунок 4.2 – Залежність швидкості корозії K  сталі 20 в 5%-ому розчині HCl та
                                                                       m
                                           3
                в присутності 0,8 г/дм  екстрактів від часу випробувань: 1 – 3 години експозиції;
                                               2 – 6 год; 3 – 9 год; 4 – 12 год.



                       Так, під впливом екстрактів K  знижується в середньому в 2,3–8,5 рази,
                                                             m
                причому  за  більшого  часу  експозиції  ефективність  протикорозійного  захисту

                вища. Зрозуміло, що з практичного погляду важливіший результат оцінювання

                інгібіторного  захисту  за  більшого  часу  випробувань.  Тобто  є  підстави

                стверджувати,  що  за  кислотного  очищення  відкладів  в  промислових  умовах

                швидкість  корозії  можна  зменшити  практично  на  порядок,  якщо  інгібувати

                промивний розчин запропонованим екстрактами.

                       Зазначимо, що за експозиції 3 години екстракт чаю дещо ефективніший,

                ніж  дуба,  однак  понад  цей  час  відмінності  між  здатністю  обох  екстрактів

                гальмувати за однакової концентрації корозію вже нівелюються. Це означає, що

                з практичної точки зору відсутні переваги того чи іншого типу екстракту. Тут

                слід  розглядати  інші  аспекти,  як  доступність  сировини,  її  вартість,

                технологічність отримання екстракту і т.п.
   78   79   80   81   82   83   84   85   86   87   88