Page 78 - Dycert_Havryluk
P. 78
78
термічного аналізу (DTA) демонструють різницю температур між зразком і
еталоном за відповідної температури [151, 152].
Поява екзотермічного ефекту зафіксована на кривій DTA зразка ЗОРс в
о
області температур 160 – 300 С, яка супроводжується незначною втратою маси на
кривій ТG, відповідає процесам термоокисної деструкції тригліцеридів, які
входять до складу зразка.
За результатами термічного аналізу термоокисна деструкція вуглеводнів,
о
які входять до складу зразків відбувається в області температур 170 – 310 С. Вона
супроводжується значною втратою маси (крива TG) та появою екзотермічного
ефекту (крива DTA). Початок та кінець стадії деструкції зразків визначали за
зламом на кривій DTG. Температурі початку деструкції відповідала температура,
за якої швидкість процесу втрати маси зразка, визначена за кривою DTG,
становила 0,1% в хвилину .
Процес термолізу завершується згоранням піролітичних залишків зразків, яке
супроводжується появою яскравих екзотермічних ефектів зафіксованих на кривих
о
DTA в області температур 410 – 600 С.
Таблиця 3.9
Вплив температури на втрату маси ЗОР
Втрата маси, %
о
Зразок Температура, С
5 10 25 50 90
ЗОРс 350 370 390 400 440
ЗОРр 260 310 350 380 430
ЗОРн 220 250 300 340 440
Термотривкість ЗОРс вища, ніж ЗОРн: під час термоокисної деструкції вона
о
менш інтенсивно втрачає масу. Втрата 50% маси ЗОРс відбувається при 400 С,
о
о
ЗОРр – 380 С, а ЗОРн – при 340 С (табл. 3.9). Основний екзотермічний ефект,
пов'язаний зі згоранням продуктів деструкції ЗОРс та їх піролітичних залишків