Page 99 - НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ
P. 99
99
Таблиця 5.1. – Вплив деформації зразків сталі 20 на крайові кути змочування
водними розчинами екстрактів дубової стружки за їх різної концентрації
-3
δ, % Середовище C, г/л θ, º cos θ W 10
а
H O – 76 0,24 90,3
2
13,3 екстракт 0,2 74 0,28 88,9
дубової 0,4 71 0,33 86,7
стружки 0,8 66 0,41 82,0
H O – 79 0,19 87,1
2
6,6 екстракт 0,2 70 0,34 84,8
дубової 0,4 68 0,37 83,3
стружки 0,8 66 0,41 82,0
H O – 81 0,16 84,1
2
1,86 екстракт 0,2 78 0,21 83,6
дубової 0,4 73 0,29 82,2
стружки 0,8 72 0,31 76,3
H O – 81 0,16 67,9
2
0 екстракт 0,2 78 0,21 83,6
дубової 0,4 76 0,34 82,0
стружки 0,8 68 0,37 80,2
Крайові кути змочування водними розчинами екстракту дуба за
досліджених концентрацій є меншими, ніж крайові кути змочування водою за
відповідних деформацій (табл. 5.1). При цьому спостерігається чітка тенденція:
підвищення концентрації екстракту посилює змочування поверхні сталі. Така
закономірність вказує на те, що поверхнево-активні складові екстракту
характеризуються вищими адсорбційними властивостями, порівняно із
молекулами води. Звідси можна очікувати, що складові екстракту витіснятимуть
у конкурентній адсорбції воду із поверхневого адсорбованого шару, в тому
числі і з подвійного електричного шару.
Характер впливу деформації на змочування сталі водними розчинами
екстракту такий же, як і для води. Зі збільшенням ступеня деформації зразків
термодинамічна робота адгезії W a інгібованих розчинів зростає, а з
підвищенням концентрації інгібітору – зменшується.