Page 99 - НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ
P. 99

99

                   Таблиця 5.1. – Вплив деформації зразків сталі 20 на крайові кути змочування

                     водними розчинами екстрактів дубової стружки за їх різної концентрації

                                                                                                      -3
                            δ, %      Середовище         C, г/л         θ, º       cos θ       W  10
                                                                                                 а
                                           H O              –            76         0,24        90,3
                                             2

                            13,3        екстракт           0,2           74         0,28        88,9
                                        дубової            0,4           71         0,33        86,7
                                        стружки            0,8           66         0,41        82,0

                                           H O              –            79         0,19        87,1
                                             2

                            6,6         екстракт           0,2           70         0,34        84,8
                                        дубової            0,4           68         0,37        83,3
                                        стружки            0,8           66         0,41        82,0

                                           H O              –            81         0,16        84,1
                                             2

                            1,86        екстракт           0,2           78         0,21        83,6
                                        дубової            0,4           73         0,29        82,2
                                        стружки            0,8           72         0,31        76,3

                                           H O              –            81         0,16        67,9
                                             2

                             0          екстракт           0,2           78         0,21        83,6
                                        дубової            0,4           76         0,34        82,0
                                        стружки            0,8           68         0,37        80,2


                       Крайові  кути  змочування  водними  розчинами  екстракту  дуба  за
                досліджених концентрацій є меншими, ніж крайові кути змочування водою за


                відповідних деформацій (табл. 5.1). При цьому спостерігається чітка тенденція:

                підвищення  концентрації  екстракту  посилює  змочування  поверхні  сталі.  Така

                закономірність  вказує  на  те,  що  поверхнево-активні  складові  екстракту

                характеризуються  вищими  адсорбційними  властивостями,  порівняно  із

                молекулами води. Звідси можна очікувати, що складові екстракту витіснятимуть

                у  конкурентній  адсорбції  воду  із  поверхневого  адсорбованого  шару,  в  тому

                числі і з подвійного електричного шару.

                       Характер  впливу  деформації  на  змочування  сталі  водними  розчинами

                екстракту такий же, як і для води. Зі збільшенням ступеня деформації зразків

                термодинамічна  робота  адгезії  W           a     інгібованих  розчинів  зростає,  а  з

                підвищенням концентрації інгібітору – зменшується.
   94   95   96   97   98   99   100   101   102   103   104