Page 3 - Дисертація_Борух
P. 3
3
зменшення розміру зерен фази зі структурою типу CaCu 5 після оброблювання
методом солід-ГДДР за низького тиску водню.
Досліджено матеріали складу Nd 11,7Fe 82,3B 6 і Nd 16Fe 76B 8 та леговані
цирконієм, до 2,1 ат. %, як додатковий чинник здрібнення мікроструктури:
Nd 11,7Fe 81,1Zr 1,2B 6 і Nd 16Fe 73,9Zr 2,1B 8. Сплав стехіометричного складу Nd 2Fe 14B
(або Nd 11,7Fe 82,3B 6), внаслідок перитектичної реакції утворення фази Nd 2Fe 14B,
складається з: фази Nd 2Fe 14B; фази, багатої на Nd та α-Fe. Показано, що
введення в його склад лише 1,2 ат. % Zr повністю запобігає виділенню заліза .
Тобто, легування цирконієм – засіб керування фазовим складом цього типу
феромагнітних матеріалів. Це особливо важливо для сталих магнітів,
оскільки чим вищий вміст у їх складі фази Nd 2Fe 14B, тим вищі їх властивості.
Легування цирконієм сплавів з надлишком, до стехіометричного, неодиму
призводить до зміни їх морфології.
Встановлено умови розмелювання сплаву Nd 16Fe 73,9Zr 2,1B 8 за яких фаза
Nd 2(Fe,Zr) 14B зберігається. Показано, за розширенням піків на
дифрактограмах, що з підвищенням частоти та тривалості розмелювання у
сплаві виникають залишкові напруження та здрібнюється мікроструктура. Зі
збільшенням частоти обертання камери млина та тривалості процесу ці
ефекти посилюються. Анізотропними є частинки порошку, отриманого за
частоти обертання камери млина ν=100 об./хв. протягом τ=12 год, про що
свідчить зміна інтенсивностей піків фази Nd 2(Fe ,Zr) 14B.
Досліджено умови гідрування-диспропорціонування (ГД) в розмелених
матеріалах Nd 16Fe 73,9Zr 2,1B 8 із врахуванням механізму пам’яті текстури –
неповного диспропорціонування фази Nd 2Fe 14B. Встановлено, що після ГД
під тиском водню 0,05 МПа за температури 700 °C у сплаві Nd 16Fe 73,9Zr 2,1B 8 є
залишки фази Nd 2Fe 14B. Після рекомбінування такого сплаву отримали
порошок з магнітокристалографічноанізотропними частинками.
Запропоновано застосувати водень для спікання порошків сплавів
систепми неодим-залізо-бор. Оцінено вплив тиску пресування порошків і
температури рекомбінування під час їх спікання на властивості спечених